• VALIKKO

Jäikö ruokaa? –ruokajätteen vähentämiskampanja yläkouluille


Kuva: Toukokuussa haastoimme kaikki yhtiön toimialueen yläkoulut ruokajätteen vähentämiskampanjaan!

Keväällä yläkoulut haastettiin Jäikö ruokaa? -ruokajätteen vähentämiskampanjaan. Kampanjan ideana oli herättää oppilaissa ajatuksia kouluruokailusta sekä ruokahävikistä ja siitä, mitä itse voi tehdä sen määrän pienentämiseksi. Kouluilla kampanja näkyi julisteina ruokalan sisääntuloissa sekä ruoka- ja astioidenpalautuslinjastoilla pieninä infoständeinä. Lisäksi kouluilla oli käytössään kampanjan aamunavaus ja opettajille materiaalia, jota he pystyivät halutessaan käyttämään tunneilla.

Haasteeseen tarttui 15 toimialueen ylä- tai yhtenäiskoulua. Kampanjaviikkoa vietettiin viikolla 20 ja sen aikana koulujen ruokaloissa ruokaili päivittäin yli 5 800 oppilasta. Kaikkien kampanjaan osallistuneiden koulujen kesken arvottiin jäätelöt yhden koulun oppilaille. Lieksan keskuskoulun lukukausi sai näin makean lopun.

Tähteitä nolla! -ruokajätteen vähentämiskampanja alakouluille


Kuva: Viikon mittaiseen Tähteitä nolla! -jätteenvähennyskampanjaa osallistui yhtiön alueelta  27 koulua. Kampanjaan osallistuneiden kesken arvottiin jäätelöt. 

Syksyllä Euroopan jätteen vähentämisen viikolla oli vuorostaan alakoulujen vuoro tarttua ruokajätteen vähentämishaasteeseen. Tähteitä nolla! -kampanjan haasteeseen vastasi yhteensä 27 Jätekukon toimialueen ala- ja yhtenäiskoulua, joiden ruokaloissa ruokaili päivittäin noin 5 100 oppilasta.

Keittiöhenkilökunnan arvioiden mukaan noin 74 %:lla kouluista lautasjätteen määrä väheni viikon aikana ja lopuissa se pysyi kutakuinkin samana normaaliin viikkoon verrattuna. Vain kahdessa koulussa määrä oli hieman noussut yksittäisinä päivinä kampanjan aikana. Kampanjan tavoite saavutettiin siis hyvin. Myös syksyn kampanjaan osallistuneiden koulujen kesken arvottiin jäätelöt yhden koulun oppilaille ja arpaonni suosi siilinjärveläistä Hamulan koulua.

Sekä ylä- että alakoulujen kampanjoissa käytetyt materiaalit olivat tamperelaisen Ekokumppanit Oy:n tuottamia. Tähteitä nolla! -kampanja oli käytössä valtakunnallisesti useilla jäteyhtiöillä Euroopan jätteen vähentämisen viikolla.

Roskasakin seikkailut saivat jatkoa

Lastenteatteri Hermanni esitti lokakuussa kolmannen Tatu Kokon lastenkirjoihin perustuvan Roskasakki-näytelmän. Roskasakki ja Rusina karkuteillä oli jatkoa kahdelle edellisinä syksyinä esitetyille ja suuren suosion saavuttaneille näytelmille. Perhepäivän yhteydessä yhtiö järjesti teemaan liittyvää askartelua roskista. Lisäksi halukkaat saivat osallistua Vähemmän jätettä -visaan, jonka palkintoina arvottiin viisi Roskasakki-kirjapakettia. Visan aiheena oli ruoka- ja tekstiilijätteen vähentäminen. Syksyn näytökset tavoittivat noin 1 600 katsojaa.

Yrityskylä Itä-Suomi

Yrityskylä on peruskoulujen kuudesluokkalaisille suunnattu työelämän, talouden, yhteiskunnan ja yrittäjyyden oppimiskokonaisuus. Se on suomalainen, kansainvälisestikin palkittu koulutusinnovaatio, jonka toiminnan takana on Taloudellinen tiedotustoimisto TAT. Oppimiskokonaisuus koostuu opettajien koulutuksesta, kymmenestä oppitunnista oppilaille sekä vierailusta Yrityskylä oppimisympäristöön.

Oppilaat pääsevät kokeilemaan taitojaan Kuopioon rakennetussa Yrityskylä-pienoiskaupungissa, jossa he toimivat mm. Jätekukko-nimisessä yrityksessä hoitaen toimitusjohtajan, käyttöpäällikön, palveluneuvojan ja jäteasemanhoitajan tehtäviä. Osana pienoiskaupunkia koululaisille jää kuva myös toimivan jätehuollon tärkeydestä osana yhteiskuntaa. Yrityskylän kautta oppilaat myös oivaltavat oman roolinsa osana yhteiskuntaa ja he saavat positiivisia kokemuksia työelämästä.  Jätekukko tukee Yrityskylä Itä-Suomen toimintaa vielä seuraavat kaksi lukukautta. Syyslukukaudella tavoitettiin yli 2 200 pohjoissavolaista 6. luokkalaista. Tavoite lukuvuosille 2015-2018 on 15 000 alueen kuudesluokkalaista opettajineen.Kuva: Maailman parhaana koulutusinnovaationa palkittu Yrityskylä toimii valtakunnallisesti kahdeksalla alueella ja tavoittaa yli 45 000 oppilasta lukuvuodessa.