• VALIKKO

NEUVONTAA vuonna 2018

Vuoden aikana tehdyllä neuvonnalla tavoitettiin noin 1 500 henkilöä. Kohderyhmiä olivat mm. yhdistykset, koulu- ja opiskelijaryhmät sekä taloyhtiöt. Aiheina neuvonnoissa olivat lajittelu, jätteen määrän vähentäminen ja jätehuollon järjestämiseen liittyvät asiat sekä sekajätteen energiahyötykäyttö. Ympäristökouluttaja kiersi erilaisten ryhmien luona ympäri toimialuetta mm. Juuassa, Konnevedellä, Kuopiossa, Lieksassa, Nurmeksessa, Pieksämäellä, Rautavaaralla, Siilinjärvellä, Suonenjoella ja Tuusniemellä.

Kummikoulu - tukea koulujen kestävän kehityksen työhön

Kummikoulutoiminta päätettiin ottaa osaksi valistustyötä. Kevään kummikouluhaussa valittiin toimialueen ala-, ylä- ja yhtenäiskouluista kuusi ensimmäistä koulua mukaan kummikouluohjelmaan, joka alkoi syksyllä. Ohjelma kestää kokonaisuudessaan lukuvuoden 2018–2019 ajan. Keväällä jatkui edelleen syksyllä aloitettu kummikoulupilotointi yhteistyökoulujen kanssa. Vuoden aikana tavoitettiin jo yli 2 600 oppilasta kummikoulutoiminnan merkeissä.

KIERTOO! – Kierrätysvalistusta teatterin keinoin


Kiertoo! -esitykset jatkuivat alkuvuonna helmikuussa ja syksyllä. Rytmin ja ilon täyteisessä kompostimusikaalissa seikkailivat Kierrätyskissa, Ammattinainen ja Lasigerbiili yhdessä ystäviensä Roskiksen, Maapallon ja Muovis-hamsterin kanssa. He kertoivat eri-ikäisille lapsille ja alakoulujen oppilaille, miten maapallon pelastaminen on mahdollista. Esitykset on tuotettu yhteistyössä kulttuuriosaamiseen erikoistuneen Anya Productionsin kanssa. Jätekukon tukemia esityksiä järjestettiin yhteensä yhdeksän ja niiden aikana kierrettiin Kaavilla, Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Tuusniemellä. Ne tavoittivat yli 360 katsojaa.

Yrityskylä Itä-Suomi

Yrityskylän toiminta jatkui keväällä ja syksyllä tavoittaen 3 720 pohjoissavolaista 6-luokkalaista oppilasta ja heidän opettajansa. Oppilaat pääsevät kokeilemaan taitojaan Kuopioon rakennetussa Yrityskylä-pienoiskaupungissa, jossa he toimivat mm. Jätekukko-nimisessä yrityksessä hoitaen toimitusjohtajan, käyttöpäällikön, palveluneuvojan ja jäteasemanhoitajan tehtäviä. Osana pienoiskaupunkia koululaisille jää kuva myös toimivan jätehuollon tärkeydestä osana yhteiskuntaa. Yrityskylän kautta oppilaat myös oivaltavat oman roolinsa osana yhteiskuntaa ja he saavat positiivisia kokemuksia työelämästä. Jätekukko tukee Yrityskylä Itä-Suomen toimintaa vielä lukukaudella 2017–2018.

Kuva: Yrityskylä/Talous ja nuoret TAT