• VALIKKO

Kuopion jätekeskus alueen kehittäminen

Vuoden aikana alue kehittyi edelleen kiertotaloutta tukevaksi toimijaksi. Hyvä infrastruktuuri ja laajat ympäristöluvat tekevät uusien toimijoiden siirtymisen alueelle helpoksi. Jätekeskuksen alueella aloittivat uusina toimijoina Metallivälitys Räsänen Oy, Ecolan Oy tuhkien välivarastoijana ja Stora Enso Oy biopolttoaineiden välivarastoijana.

Jätteiden prosessointi hyötykäyttöä varten lisääntyi merkittävästi ja vain 3 % päätyi loppusijoitukseen.

Rakennusjätteen lajittelu ja siirtokuormaaminen halliin

Rakennusjätteen lajittelu siirtyi kentältä halliin ja murskaus tehtiin myös katoksessa. Uusia lajiteltavia jätejakeita oli eristevilla, kipsilevyt ja PE-putket. Lajittelujäämä murskattiin ja siitä seulottiin energiapitoista materiaalia Riikinvoimalla hyödynnettäväksi.

Kotitalouksien sekajätettä ei kaatopaikattu vaan alkuvuoden aikana se prosessoitiin energiapitoiseksi polttoaineeksi. Kesän jälkeen sekajäte toimitettiin Riikinvoimalle hyödynnettäväksi.

Hallin rakenteissa hyödynnettin merkittävä määrä betoni- ja asfalttimurskeita.

Tuhkapankki käyttöön

Jätekeskukselle rakennettiin kenttätilaa tuhkien vastaanottoa varten. Kentällä vastaanotettiin tuhkia 1800 tonnia mahdollista alueen ulkopuolista hyötykäyttöä varten. Lisäksi jätekeskuksella vastaanotettiin ja toimitettiin edelleen hyödynnettäväksi tuhkia lannoitevalmistukseen 79 tonnia.

Pientuojien lajittelualueelle vaarallisten jätteiden keräys

Sähköromun ja vaarallisten jätteiden vastaanotto siirrettiin heinäkuussa Ekokemin vaarallisten jätteiden vastaanottorakennuksesta pientuojien lajittelualueelle. Samalla toimisto siirrettiin uuteen paikkaan ja tulotietä levennettiin toisella kaistalla.